أحكام الأطعمة والأشربة
Câbir -radıyallahu anh-'dan rivayet olunduğuna göre; Nebi -sallallahu aleyhi ve sellem- ev halkına katık sormuş, onlar da bizde sirkeden başka bir şey yok diye cevap vermişlerdir. Nebi -sallallahu aleyhi ve sellem-; sirkeyi istemiş ve gelince yemeye başlamış ve: «Sirke ne güzel katıktır, sirke ne güzel katıktır.» buyurmuştur.  
عن جابر -رضي الله عنه-: أَنَّ النَّبِيَّ -صلى الله عليه وسلم- سَأَلَ أَهْلَهُ الأُدُمَ، فقالوا: مَا عِنْدَنَا إِلَّا خَلٌّ، فَدَعَا بِهِ، فَجَعَلَ يَأْكُلُ، وَيَقُولُ: «نِعْمَ الأُدُمُ الخَلَّ، نِعْمَ الأُدُمُ الخَلَّ».

شرح الحديث :


Nebi -sallallahu aleyhi ve sellem- ekmek ile yiyebileceği bir yemeği ev halkından talep etmiştir. Onlar da bizde sirkeden başka bir şey yoktur demişlerdir. Sirkeyi getirmelerini emretmiş gelince yemeye başlamış ve: «Sirke ne güzel katıktır, sirke ne güzel katıktır.» buyurmuştur. Burada sirkeye övgü vardır. Sirke içecek cinsinden olsa dahi, yemek olarak isimlendirilir. Allah Teâlâ, yüce kitabımızda Tâlût, askerlerle ayrıldığı zaman, Tâlût'un askerlerine şöyle seslendiğini haber vermiştir: "Allah sizi bir ırmakta deneyecektir. Kim onun suyundan içerse benden değildir; kim ondan tatmazsa, yahut sadece eliyle bir avuç alırsa, bendendir." (Bakara:249. ayet) Bu ayette su; yemek olarak isimlendirilmiştir. Çünkü onun, doyuran bir tadı vardır. Sirke için de böyle denmiştir.  

ترجمة نص هذا الحديث متوفرة باللغات التالية