صفة الصلاة
Ebu Katade el-Ensari -radıyallahu anh- söyle demiştir: Rasûlullah -sallallahu aleyhi ve sellem- öğle namazının ilk iki rekatında Fatiha suresi ve iki sure okur, birinci rekatı uzun tutar, ikinci rekatı kısa tutar, bazen okuduğu ayeti duyururdu. İkindi namazının ilk iki rekatında Fatiha suresini ve iki sure okurdu, birinci rekatı uzun, ikinci rekatı kısa tutardı. Son iki rekatta sadece Ummu'l-Kitabı (Fatiha suresini) okurdu. Sabah namazında ilk rekatı uzun tutar, ikinci rekatı kısa tutardı.  
عن أبي قَتَادَةَ الأَنْصَارِيِّ -رضي الله عنه- قال: كان رسول الله -صلى الله عليه وسلم- يقرأ في الركعتين الأُولَيَيْنِ من صلاة الظهر بفاتحة الكتاب وسورتين، يُطَوِّلُ في الأولى، و يُقَصِّرُ في الثانية، و يُسْمِعُ الآية أحيانا، وكان يقرأ في العصر بفاتحة الكتاب وسورتين يُطَوِّلُ في الأولى، و يُقَصِّرُ في الثانية، وفي الركعتين الأُخْرَيَيْنِ بِأُمِّ الكتاب، وكان يُطَوِّلُ في الركعة الأولى من صلاة الصبح، ويُقَصِّرُ في الثانية.

شرح الحديث :


Nebi -sallallahu aleyhi ve sellem-’in adetlerinden bir tanesi de öğle ve ikindi namazlarının ilk iki rekâtında Fatiha suresini ve Kur'an'dan başka bir şeyler okumaktı. İlk rekâtın kıraatını ikinci rekâtın kıraatından uzun tutardı. Bazen ashabına okuduğunu işittirirdi. Üçüncü ve dördüncü rekâtta sadece Fatiha suresini okurdu. Sabah namazının ilk rekâtında kıraatı uzun tutar, ikinci rekâtta kısa tutardı. Ancak insan bazen üç ve dördüncü rekâtlarda Fatiha suresinden başka bir sure okursa bu caizdir. Bu konu hakkında başka deliller varid olmuştur.  

ترجمة نص هذا الحديث متوفرة باللغات التالية