المسح على الخفين ونحوهما
از عبد خیر از علی رضی الله عنه روایت است که می گوید: اگر مبنای احکام دین عقل و استدلال عقلی می بود، پایین موزه سزاوارتر به مسح بود تا بالای آن؛ و رسول الله صلی الله علیه وسلم را دیدم که بر روی موزه هایش مسح می کرد.  
عن عبد خير، عن علي -رضي الله عنه-، قال: لو كان الدين بالرأي لكان أسفل الخُفِّ أولى بالمسح من أعلاه، وقد «رأيت رسول الله صلى الله عليه وسلم يمسح على ظَاهر خُفَيْهِ».

شرح الحديث :


علی رضی الله عنه خبر می دهد که اگر دین از عقل و نه نقل گرفته می شد، پایین موزه سزاوارتر به مسح بود تا بالای آن؛ چون پایین و زیر موزه با زمین و پلیدی ها و کثیفی ها در تماس است، لذا از جهت عقلی سزاوارتر به مسح می باشد اما شریعت بر خلاف این حکم نموده است؛ بنابراین عمل به آن و ترک رای و نظر و استدلالِ مخالف با نصوص لازم و ضروری می باشد. و علی رضی الله عنه می گوید: رسول الله صلی الله علیه وسلم را دیده که بر بالای موزه مسح کرده است. و عملی که رسول الله صلی الله علیه وسلم انجام داده از جهتی دیگر مخالفتی با عقل ندارد، چون اگر پایین موزه را با آب مسح می کرد باعث حمل و جذب نجاست می شد؛ بنابراین بالای آن را مسح نمود تا گرد و غباری که بر آن نشسته از بین برود؛ چون ظاهر موزه است که دیده می شود، بنابراین مسح آن سزاوارتر است. ناگفته نماند که همه ی احکام شرع با عقل های سالم مخالف نیست اما برخی اوقات حکمت آنها بر عده ای پنهان می ماند.  

ترجمة نص هذا الحديث متوفرة باللغات التالية