فضائل أعمال القلوب
Prenosi se od Abdullaha b. Mes'uda, radijallahu 'anhu, kao merfu' predaja da je Allahov Poslanik, sallallahu 'alejhi ve sellem rekao: "Zloslutnja je širk, zloslutnja je širk. Nema niko od nas a da nije (zapao u to). Međutim, Allah to otklanja pouzdanjem na Njega." "Nema niko od nas a da nije (zapao u to). Međutim, Allah to otklanja pouzdanjem na Njega." je govor Ibn Mes'uda, a ne Poslanika.  
عن عبد الله بن مسعود -رضي الله عنه- مرفوعاً: "الطِّيَرَةُ شِرْكٌ، الطِّيَرَةُ شِرْكٌ، وما منا إلا، ولكنَّ الله يُذْهِبُهُ بالتوكل". (وما منا إلا، ولكنَّ الله يُذْهِبُهُ بالتوكل) من قول ابن مسعود وليس مرفوعًا.

شرح الحديث :


Poslanik, sallallahu 'alejhi ve sellem, nekoliko puta ponavlja istu rečenicu kako bi se željena misao usadila u srce, a to je sljedeće: sujevjerje je širk, od kojeg je i pesimizam koji čovjeka odvraća ili tjera da radi određene stvari, zbog toga što se njime srce veže za nekog drugog mimo Allaha Uzvišenog, i što sadrži loše mišljenje o Allahu Uzvišenom. Ibn Mes'ud kaže: "Nema niko od nas a da se u njegovom srcu nije našlo nešto od zloslutnje, međutim, Allah tu zloslutnju otklanja bogobojaznošću i oslanjanjem na Njega." Ove njegove riječi su, a Allah najbolje zna, primjera radi u kojem je ujedno objašnjen i lijek u slučaju da se kod čovjeka nađe nešto od sujevjerja.  

ترجمة نص هذا الحديث متوفرة باللغات التالية